Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 3/25/2010
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: editoriale
Titlul articolului: Numarul romanilor din italia a depasitr cifra de 1,1 milioane


               Numărul românilor din Italia a depăşit cifra de 1,1 milioane

Numărul românilor din Italia a ajuns la cel puţin 1.165.000, comunitatea românilor ocupând primul loc în Peninsulă şi locul doi ca număr de imigranţi în spaţiul UE, după turci se arată în raportul "Românii din Italia - între respingere şi acceptare" elaborat de organizaţia Caritas şi preluat de agenţia ASCA.

Potrivit statisticilor oficiale, românii reprezintă 24,5 la sută din totalul străinilor aflaţi în Italia, fiind responsabili de 13,8 la sută din delictele atribuite imigranţilor."Este din ce în ce mai important să planificăm cât mai bine conlocuirea cu românii, care reprezintă un sfert dintre imigranţii aflaţi în Italia. O comunitate adesea discriminată în Italia din cauza presupusei asocieri cu atitudini deviante", subliniază Caritas



Trebuie să recunoaştem că în trecut a existat ceva anormal şi din partea italienilor pentru că, pe baza delictelor comise de români la nivel individual, s-a ajuns la etichetarea unui întreg popor ca fiind «infractor»", adaugă Caritas."Cei mai mulţi dintre români au intenţia fermă de a se integra în Italia, unde au reuşit să depăşească o situaţie economică nesatisfăcătoare, muncind şi creând firme, demonstrând recunoştinţă şi ataşament pentru ţara care i-a primit", încheie Caritas, precizând că 700.000 de români muncesc oficial în Italia şi 28.000 deţin companii în Peninsulă

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.